loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
LØNNSOMT: Tegl koster litt mer i anleggsfasen, men totaløkonomisk sett lønner det seg etter ganske få år, sier direktør Gitte Krusholm Nielsen i Byggitegl.no. Foto: byggitegl.no.

Skoler kan spare milliarder

/ 2016-12-20 10:05:20

Vedlikehold er en av de riktig store postene når det gjelder skoler og institusjoner. Med rette byggematerialer kan omkostningene senkes med milliarder.

Kommunens beslutningstagere bør velge løsninger til skoler og barnehager som ikke krever unødige ressurser til vedlikehold, rehabilitering og ombygging. Slik lyder anbefalingen fra Rådgivningstjenesten for fysisk læringsmiljø i barnehager og skolebygg.

Fra 120 til 5 kroner/m2

Ifølge tjenesten koster forsvarlig vedlikehold årlig typisk 80 – 120 kroner per kvadratmeter.

Men det finnes løsninger som kan gjøre det vesentlig billigere og samtidig sikre maksimal kvalitet. En av disse er å bygge i tegl.

Ifølge Byggutengrensers LCC-kalkulator kan man årlig slippe med bare rundt 5 kroner/m2 til vedlikehold dersom man bruker tegl til fasaden. Det kan gi besparelser i milliardklassen.

Beregninger fra Byggutengrenser og Miljøhandlingsplanen for Betong anslår at omkostningene til vedlikehold i den offentlige bygningsmassen vil overstige 5 milliarder kroner i løpet av de neste 15 årene. Her står skolene for hele 44 prosent av de samlede omkostningene.

50 år uten vedlikehold

–Tegl er det eneste byggematerialet som ikke belaster vedlikeholdskontoen. Det er den eneste veien bort fra den truende utgiftsbomben for vedlikehold. Tegl koster litt mer i anleggsfasen, men totaløkonomisk sett lønner det seg etter ganske få år, uttaler Gitte Krusholm Nielsen, direktør for Byggitegl.no.

Det er blant annet en holdbarhet på minst 150 år og et minimalt behov for vedlikehold som gjør tegl til et av de mest forsvarlige materialvalgene når det gjelder bygningsøkonomi.

Måtte skifte fasade

– Det er en grunn til at mange offentlige bygg er bygd i tegl. Når først bygget står ferdig, behøver man ikke frykte store uforutsette utgifter. Det betyr for eksempel at man unngår uheldige tilfeller som Jåttå videregående skole i Stavanger, hvor store deler av fasaden må skiftes ut etter bare ni år. Det er ergerlige ekstrautgifter. Denne uheldige saken viser hvor viktig det er å satse på de rette materialene når det gjelder holdbarhet og vedlikehold, sier Gitte Krusholm Nielsen.

Ett svar til “Skoler kan spare milliarder”

  1. Morten Abrahamsen sier:

    Tegl er et fint og varig materiale, men ofte er det så kostbart å bygge i tegl at det ikke lønner seg i et levetidsperspektiv. En del offentlige byggherrer erfarer at levetiden på et bygg er 40 år før det blir omfattende ombygget fordi det ikke er egnet for formålet. Da er det ofte ikke lønnsomt å bygge i tegl. Bruker man f.eks. royalimpregnert kledning, trenger man skifte denne en gang i byggets levetid. Bruker man fibersementplater eller komposittplater, varer de hele byggets levetid. Tegl kan kanskje stå i 100 år, men det har vi veldig sjelden bruk for. Et annet forhold er at bygget må designes for teglbygging, uten store vinduspartier. Tegldragere over store vinduspartier er veldig fordyrende. Anbefaler LCC-analyse på alle fasader i ethvert byggeprosjekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse