loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
På det syv etasjer høye kontor­bygget, som er under oppføring, blir grønnfargede solceller en integrert del av fasaden. 1662 m² med solcellepaneler skal gi en antatt energiproduksjon på 106 000 kWh pr år.

Bygg-driftet byggeplass

/ 2015-11-30 13:40:56

Union Eiendomsutvikling bygger nytt energibygg i Drammen. Strøm fra byggets solcellepaneler drifter byggeplassen.

I eiendomsbransjen har «grønne bygg» blitt et etablert begrep om bygg med miljøkvaliteter. Når Union Eiendomsutvikling nå bygger et nytt kontorbygg på sørsiden av Drammenselven, i området hvor det tidligere lå tre papirfabrikker, nøyer de seg ikke med et grønt bygg i overført betydning.

På det syv etasjer høye kontorbygget, som er under oppføring, blir grønnfargede solceller en integrert del av fasaden. 1662 m² med solcellepaneler skal gi en antatt energiproduksjon på 106 000 kWh pr år.

Enova støtter den teknologiske nyvinningen med 1,5 millioner kroner. Men det er ikke grønnfargen som har fristet Enova til å investere i prosjektet.

– Grunnen til at vi har valgt å gå inn med penger i dette prosjektet, er at solcellene brukes som en integrert del av fasaden. Det er en veldig spennende løsning som er med på å bringe bruken av solcelleteknologi i Norge videre, sier fungerende markedssjef for yrkesbygg i Enova, Ole Aksel Sivertsen.

Passivhus

Solcellene er bare en av flere energi- og klimavennlige løsninger som er valgt i bygget, som får navnet EnergiBygget, og skal huse de ansatte i Buskerud Energiselskap. Dialogen med Enova har gjort at eiendomsselskapet flere ganger underveis i prosjektet har økt energiambisjonene til bygget.

Administrerende direktør Trond Åsheim i Union Eiendomsutvikling er glad for at Enova har valgt å støtte solcellene.

– Bygget får også passivhusstandard, men solcellefasadene blir selve juvelen i kronen. Når Enova nå tar deler av kostnadene, kan vi forsyne kontorlokalene med kortreist strøm, sier Åsheim.

Bygger med solenergi

– Vi gjør det lille ekstra underveis i byggeprosessen. Vi forsyner selvsagt også taket med tradisjonelle solcellepaneler. Disse får vi på plass såpass tidlig at de blir tilkoblet allerede et halvt år før bygget er ferdig, rett inn i byggestrømskapet. Dermed drives hele byggeplassen av solenergi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse