loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Ole Magnus Stene og Øystein Engan, som er ansvarlige for Sentral Driftskontroll (SD) og energioppfølging ved NTNU og Marius Bremseth, senior salgsingeniør fra Schneider Electric. (Foto: Schneider Electric)

Driftseffektivisering for viderekomne

Jan Erik Røine / 2016-01-08 15:27:04

NTNU har halvert forbruk av innkjøpt fjernvarme og økt fjernvarmepumpenes kapasitetsutnyttelse kraftig.

I samarbeid med blant annet Schneider Electric har NTNU halvert sitt forbruk av innkjøpt fjernvarme. De har også økt fjernvarme pumpenes kapasitetsutnyttelse fra 25 % til 85 % på fem år.

Ferske tester viser at universitetet kan oppnå ytterligere driftsbesparelser i millionklassen med Schneider Electrics nye, nettilkoblede teknologi og deres ekspertise, skrive Schneider i en pressemelding.

Oppløftende resultater

NTNU gjennomførte nylig tester av et nytt verktøy fra Schneider Electric, Building Analytics, som analyserer og forenkler store datamengder fra integrerte, nettilkoblede byggautomasjons- og energioppfølgingssystemer.

– Det er for tidlig å anslå nøyaktige besparelsestall for hele campusen, men rapporten viser at effektiviseringspotensialet i hele universitetet ennå ikke er tatt helt ut, til tross for at NTNU og Schneider Electric har jobbet sammen i mange år, sier Marius Bremseth, senior salgsingeniør fra Schneider Electric.

Fra 2016 vil Building Analytics være i drift i hele Campus Gløshaugen, som nå står for 72 % av NTNUs totale energiforbruk. Planen er at ytterligere energieffektiviseringsgevinster skal oppnås med smart nettilkoblet teknologi.

Liten investering – Store resultater

– NTNU har ambisiøse klimamål. Samtidig må vi la studentene gjennomføre forsøk som krever bruk av store mengder energi og vann. Vi har ressurseffektivisert i snart 20 år med metoder som har vekket oppsikt hos andre universiteter og norske rådgivende ingeniører. Selskap som Sweco, Rambøll og Cowi har vært i kontakt med oss for å lære av våre erfaringer. For å oppnå ytterligere besparelser, har vi valgt å investere i smart teknologi som i sanntid varsler oss om anleggets tilstand og gir oss mulighet for å gripe inn øyeblikkelig ved behov, forklarer Olav Høyem, driftsansvarlig på NTNU.

Building Analytics-testene har synliggjort feil og mangler samt nye optimaliseringsmuligheter som enkelt lar seg gjennomføre:

– Det dreier seg om å få varsel om hva som kan utløse besparelser i anlegget, sier Ole Magnus Stene og Øystein Engan, som er ansvarlige for Sentral Driftskontroll (SD) og energioppfølging ved NTNU, mens de drøfter rapporten sammen med Bremseth.

Fokus på drift

Innsparingspotensialet ved energieffektivisering i bygg er stort og trenger ikke nødvendigvis å medføre store tilleggsinvesteringer. Det krever imidlertid bevisstgjøring av driftsavdeling, ledelse og ikke minst av de som godkjenner energiregningene.

– Ressurseffektivisering ved hjelp av toppmoderne teknologi og målrettet, teknisk ekspertise er den mest effektive måten å møte miljø- og klimautfordringer på, sier Høyem.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse