loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

Kutter strømregninga sammen

Arne Kongsnes / 2016-06-08 10:08:59

Trondheim fengsel har allerede nådd målet om 5 fem prosents kutt i energibruken takket være energieffektivisering og en trepartsløsning fra Schneider Electric.

Kuttet tilsvarer en reduksjon på 11 kWh per kvadratmeter fra 2015 til 2016 i Trondheim fengsel.

Oppfordrer til mer samarbeid

Med stadig sterkere krav fra myndighetene om energieffektivisering ligger det store muligheter i bransjesamarbeid om å finne gode løsninger.

Elektroskandia og Schneider Electric kan vise til flere gode eksempler på hvordan man sammen kan skape muligheter. De oppfordrer til økt samarbeid mellom leverandør, grossist og installatør.

Fra 2010 til 2040 skal energiforbruket i bygg halveres fra 80 TWh til 40 TWh. Hoveddelen hentes i eksisterende bygningsmasse. En arbeidsgruppe satt ned av Kommunal- og regionaldepartementet har foreslått konkrete virkemiddelpakker inkludert forskriftsendringer med skjerpede krav og virkemidler til energieffektivisering av nye bygg så vel som økonomiske støtteordninger gjennom Enova.

For å nå målene kreves i tillegg kompetanseheving og adferdsendringer, og her kommer elektrobransjen inn:

  • Regjeringen skjerper energikravene til nye bygg. Med dagens regler blir nye bygg opptil 25 prosent mer energieffektive. De nye kravene fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet er oppfølging av klimaforliket i Stortinget.
  • Ingen restriksjoner for el-varme i bygg under 1000 kvadratmeter.
  • ErP-direktivet(Energirelaterte produkter)

 

5 prosent ned årlig

Statsbygg skal redusere energibruken med 5 prosent hvert år frem til 2018. I Trondheim Fengsel skjer det ved hjelp av energiovervåkingssystemer, herunder energimåling.

Energimålingen som nå skjer i Trondheim fengsel er en liten suksesshistorie. Ketil Bach Zahl fra Statsbygg og Trondheim Fengsel uttaler at målingen er et resultat fra et Elektroskandia Industriforum hvor Schneider Electric presenterte muligheter for energimåling.

– Systemet Smart Panels fra Schneider Electric er midt i blinken for våre krav og behov, sier Ketil Bach Zahl i Statbygg.

For overvåkning i sanntid og logging av måledata bruker Statsbygg en energilogger/webserver EGX300 til å lese av fengselets forbruk hvor som helst i nettverket deres. I tillegg er det installert ny Prisma hovedtavle og effektbryter Compact NSX med vern/målemodul Micrologic 5,2 E.

Alle vinner

For å hjelpe Trondheim Fengsel å nå sine energimål, har en rekke bedrifter vært involvert, ledet av Elektroskandia og utstyrt av Schneider Electric.

– Dette er kanskje et av de beste eksemplene på at energisamarbeid med sluttkunde, installatør og grossist/energirådgiver har gitt resultater og vinn-vinn i alle ledd, sier salgsingeniør Bjørn Herjuan Elektroskandia.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse