loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
RETT INN: Jens Hoff Garn & Idé på City Syd får dagslyset rett inn fra taket.
RETT INN: Jens Hoff Garn & Idé på City Syd får dagslyset rett inn fra taket.

City Syd satser på dagslyset

Georg Mathisen / 2017-11-07 11:02:55

Lyset ledes fra taket og helt inn i butikken midt i kjøpesenteret. City Syd i Trondheim vil spare over 60 prosent av primærenergien på å slippe inn naturen, viser ny forskning.

Tre lyspiper fra taket og ned i garnbutikken midt i senteret – og et europeisk forskningsprosjekt. Det kan spares energi både i stort og smått på City Syd. Kjøpesenteret i Trondheim er et av eksemplene som viser hvordan gamle kjøpesentre kan bygges om til miljø- og energisnille møteplasser. Stikkord: Tilbake til naturen.

Mørkt hull

– Når vi snakker om dagslys på kjøpesentrene i DSG, er det i fellesarealene. Der er det til gjengjeld for mye lys. Når belysningen i fellesområdene blir så høy, må butikkene ha enda mer kunstig belysning slik at ikke kundene føler at de må krype inn i et mørkt hull, forklarer Matthias Haase.

Kjøpesentre er gjerne energisluk. Levetiden er ikke like lang som for mange andre bygninger, og ofte er det bedre økonomi å rive og bygge nytt enn å rehabilitere.

Det konstaterer EU-prosjektet Commonenergy. Der har Haase og kolleger fra hele Europa tatt for seg 11 kjøpesentre og sett på hvordan de kan bli mer effektive.

Halvparten til lys

Halvparten av energien på kjøpesentrene brukes til lys. Garnbutikken Jens Hoff på City Syd er europeisk prøveklut.

– I den 100 kvadratmeter store butikken har vi installert tre lyspiper. Vi har åpnet taket og leder dagslyset derfra og direkte inn i butikken. Når det er sol, er det veldig effektivt, og det er også den eneste måten de som jobber i butikken, får dagslys på, sier Matthias Haase.

Han innrømmer at det blir dyrt. Men det er slikt forskerne lærer av. Når de først får testet det ut i praksis, kan de forbedre ombyggingsprosessen til neste gang.

Naturlig ventilasjon

Brent Cross Shopping Centre nordvest i London er et av de andre sentrene i forskningsprosjektet. Det er nesten fem ganger så stort som City Syd. I Storbritannia har kjøpesenterforbundet regnet ut at energiforbruket halveres på kjøpesentre som bruker naturlig ventilasjon i stedet for mekanisk.

NATURLIG: Brent Cross Shopping Centre sparte inn LED-lysene på to år og henter mye på å bruke naturlig ventilasjon.NATURLIG: Brent Cross Shopping Centre sparte inn LED-lysene på to år og henter mye på å bruke naturlig ventilasjon.

– Mekanisk ventilasjon har vært foretrukket fordi den er mer kontrollerbar og pålitelig, upåvirket av naturkreftene. Men avhengig av klimaforholdene er det mulig å få til akseptabel temperatur og luftkvalitet helt eller delvis uten det mekaniske systemet. Det fører også til innsparinger på drift og vedlikehold, kommenterer to av de andre forskerne i Commonenergy: Annamaria Belleri og Marta Avantaggiato ved Eurac i italienske Bolzano.

Spart inn på sju år

Spørsmålet er hvor mye som må invest­eres og hvor lang tid det tar å tjene inn igjen investeringene.

– På Brent Cross byttet de til LED-belysning i fellesområdene og sparte så mye energi at det betalte seg på to år, forteller Matthias Haase.

På City Syd kan overgang til mer naturlig ventilasjon og lys spare mellom 61 og 66 prosent av primærenergiforbruket. Det betaler seg ned på snaue sju år. Med bedret isolasjon og solceller i tillegg kan det 30 år gamle kjøpesenteret spare 75 prosent av primærenergien, men da tar det 12–13 år å få dekket investeringen. Tallene for Brent Cross ligger på samme nivå.

Fargesparing

Garnselgerne i Trondheim er godt fornøyde med dagslyset i butikken. Utenfor butikken er det montert LED-lys med mulighet til å styre intensitet og farge.

– Når du bruker litt kaldere farger, kan du også spare energi, forteller Matthias Haase.

Dessuten er det gjort endringer før og etter stengetid. Da får de ansatte nok lys til å gjøre jobben sin, men ikke så mye som de trenger når kundene er i butikken og det er viktig å få nok lys på varene.

– I tillegg er det programmert naturlig ventilasjonsstrategi. I det store atriet på senteret og i inngangspartiene er det mulig å åpne og styre naturlig ventilasjon gjennom hele kjøpesenteret. I Trondheim vil det være mest aktivt om sommeren, konstaterer Sintef-seniorforsker Matthias Haase.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse