loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Energisparekontrakter
GODE RESULTATER: Energisparekontrakter (EPC) har gitt gode resultater for norske kommuner i perioden 2010-2015.

EPC med garantert resultat

/ 2017-06-06 14:40:55

EPC er en kontraktsform som via tre faser gir prosjekter resultatgaranti og er egnet for eiendomsforvaltere med alt fra ett bygg til større eiendomsporteføljer.

TEKST: Jørgen Schjelderup Mathiesen, prosjektleder i AF Gruppen

Forretningsmodellen gir garantert avkastning på investeringer i energieffektive tiltak. Utførende energientreprenør bærer risikoen både funksjonsmessig og i forhold til det finansielle.

Prosjektene gir en tverrfaglig totalentreprise med garanti for funksjon, investering og resultat som også er støtteberettiget hos Enova. Avhengig av rehabiliterings-/oppgraderingssandel i prosjektene er disse ofte selvfinansierende før eventuell Enova-støtte.

Offentlig og privat sektor

Kontraktstypen egner seg godt for både private og offentlige aktører, med ett eller flere bygg. Den kan også benyttes for alle bygningskategorier, vi i AF Energi & Miljøteknikk har erfaring med EPC-kontrakter for blant annet skoler, barnehager, næringsbygg, lager/industri og lufthavner. Det er hovedsakelig statlige institusjoner, fylker og kommuner som de siste årene har inngått EPC-kontrakter.

Et EPC-prosjekt starter ved at kontrakten tildeles en energientreprenør etter en anbudskonkurranse. Som regel tildeles anbudet energientreprenøren som garanterer høyest energibesparelse med lavest investering.

Tre faser

Energientreprenøren påbegynner da Fase 1 som innebærer en nærmere kartlegging og analyse av bygningsmassen som resulterer i en lønnsomhetsberegning og en fast pris på investeringen fordelt på tiltak per bygg. Oppdragsgiver stiller da fritt til å innløse deler eller ingen av tiltakene.

I denne fasen vurderes det også komfort, rehabiliterings- og oppgraderingstiltak som kan fremme bedre trivsel for brukere av bygget.

I Fase 2 implementeres valgte tiltak ved totalentreprise og avsluttes ved godkjent overlevering og etter opplæring av driftspersonell og servicepartnere.

Deretter følges og rapporteres den garanterte besparelsen i Fase 3. Her har vi også i mange avtaler kompetanse- og kunnskapsoverføring via kursdager med aktuelt personell.

Effektiv modell

EPC-kontrakter er en effektiv modell for kartlegging og oppgradering av store porteføljer av bygg/tekniske anlegg med umiddelbare driftsbesparelser. Oppdragsgiver har også kun én part å forholde seg til gjennom prosjektets levetid. Da energientreprenøren også er resultatforpliktet etter tiltakene er implementert, gir dette langt bedre incentiver for oppfølging og feilretting.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse