loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
OVERGANG TIL LED: 17 Thon-sentra skal spare 38 gwh. Viktigst blir overgangen til LED-belysning. Bildet er fra Storo senter.
OVERGANG TIL LED: 17 Thon-sentre skal spare 38 gWh. Viktigst blir overgangen til LED-belysning. Bildet er fra Storo senter.

Thon-sentre skifter til LED

Georg Mathisen / 2017-04-24 08:19:36

Det er ny belysning som skal spare mest når 17 Thon-kjøpesentre prøver å kutte 38 millioner kilowattimer (38 gWh).

Thon Eiendom har bygd opp sin egen energiavdeling. Det er ikke noe nytt at eiendomsselskapet skal redusere energibruken på kjøpesentrene. Men både innsatsen og resultatene blir stadig større.

STORPROSJEKT: Jarle Andersen (fra venstre), Ole-Martin Moe og Tom Erik Sundsbø i skal spare energi for millioner på Thon-kjøpesentrene.STORPROSJEKT: Jarle Andersen (fra venstre), Ole-Martin Moe og Tom Erik Sundsbø i skal spare energi for millioner på Thon-kjøpesentrene.

Enova-millioner

Denne gangen stiller Enova med 47 millioner i tilskudd til et energiprosjekt. Det begynte med LED-lys på tre kjøpesentre, nå følger 17 til, med både lys og andre tiltak. De tiltakene som det viser seg å være økonomi i, blir selvsagt ført videre til resten av sentrene.

– Vi er i gang med mange prosjekter. De aller fleste av de 101 sentrene i Olav Thon Gruppen, inkludert Amfi, er på en eller annen måte berørt av et Enova-prosjekt, sier Ole-Martin Moe, som leder avdeling for energi og tekniske anlegg i gruppen.

Trenger støtte ennå

– De tre første sentrene ga oss et utgangspunkt for hva vi skal gjøre med de 17, fastslår energileder Tom Erik Sundsbø.

Han konstaterer at det fremdeles må til støtte for å klare å tjene inn investeringene på akseptabel tid – men prisene på armaturene er på vei ned, og markedet utvikler seg.

– Enova har varslet at denne støtteordningen vil utgå i nær fremtid. Det er ikke gitt vi får støtte til belysning neste gang, sier Ole-Martin Moe.

Olav Thon Gruppen har inngått avtale med Enova om å spare 37,5 millioner kWh på de 17 sentrene.

Mindre kjøling

– Denne gangen er det belysning som er den store motoren. Men det berører også VVS og rør. Redusert effekt fra belysningen reduserer også kjøleeffekten, minner Tom Erik Sundsbø på.

Ole-Martin Moe understreker at det er krevende å ivareta kjølebehovene til de forskjellige forretningene på et kjøpesenter. Selv om kjølebehovet i klesbutikkene kan bygges ned som følge av at lysene varmer mindre, vil matbutikkene fortsatt ha kjølebehov.

– De aller fleste stedene forsvinner behovet mer eller mindre. Hadde vi hatt individuelle systemer, ville det ikke blitt noe problem, men nå får vi utfordringer når behovet endrer seg dramatisk, sier han. Men her er det også endringer på gang:

Den nye delen av Lagunen i Bergen bygges uten tilleggskjøling i butikkene.

Varmegjenvinnere

Prosjektet på de 17 kjøpesentrene omfatter også flere andre tiltak, for eksempel SD-anlegg og automasjon.

– På de fleste sentrene skal vi bygge ut og øke gjenvinningsgraden på varmegjenvinnerne. Mange av sentrene er bygd i en periode der det var fornuftig å bruke platevarmevekslere som har dårligere virkningsgrad enn roterende gjenvinnere. Det er et aktuelt tiltak å skifte ut dem,
forteller Sundsbø.

Nå har sentrene hatt oppstartsmøter, og det er driftsledelsen på hvert enkelt senter som kommer til å ha ansvaret for å gjennomføre prosjektet. Det skal være ferdig i 2019.

Utfordrer servicefirmaene

– Så er det viktig å påpeke at vi er avhengige av servicefirmaene som vi har avtale med. Både for å kartlegge og komme fram med nye tiltak og avdekke ting som vi ikke ser selv, og for å være med og sikre at vi opprettholder et redusert forbruk når vi er ferdige. Vi vil bare samarbeide med fremoverlente firmaer som skal være med og gjøre oss gode og som vi kan være med og gjøre gode, sier Tom Erik Sundsbø i Olav Thon Gruppen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse