loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Prosjektleder Marius Berntsen og driftsleder Nils Halvard Vian i fyrrommet. Foto: Statsbygg

Erstatter olje med fjellvarme

/ 2015-12-03 11:24:38

Statsbygg skrur igjen oljekrana.

Huseby kompetansesenter i Oslo har tidligere brukt flere millioner liter olje til oppvarming. Nå erstattes oljen med miljøvennlig varme fra fjellet og strømregningen halveres.

Dette er tidenes mest omfattende utskifting av miljøskadelig oljefyring i Norge. 26 slike anlegg i statlige bygg skal på skraphaugen. Målet er å skru igjen oljekraner i 16 bygg før fyringssesongen starter, melder Statsbygg.

 Ut med oljen

– Oljekjelene skal ut av alle statlige bygg. Dette må til for at Norge skal klare målet om å bli et lavutslippssamfunn, sier eiendomsdirektør Frode Meinich i Statsbygg.
Et av de mest oljetørste statlige anleggene befinner seg i kjelleren på Huseby kompetansesenter, som er på hele 10.500 kvadratmeter. Det har i snitt gått med 109.000 liter olje i året for å varme opp bygningene. Med dagens pris er den årlige oljeregningen på over en million kroner.

Gratis varme fra fjellet

Både strømregningen og klimabelastningen ved Huseby skal nå ned. Fossil brensel erstattes med klimavennlig fjellvarme fra 30 energibrønner som går et par hundre meter ned i bakken. Om sommeren kan systemet kjøres i revers og kjøle ned bygningene når sola varmer for mye.

Den naturlige fjellvarmen er gratis og kommer til å dekke nesten halve behovet kompetansesenteret har. Resten tas fra elektrisk kraft via strømnettet. Alt i alt blir kostnadene til energi mer enn halvert på Huseby. Prosjektet, som avsluttes om kort tid, vil koste vel åtte millioner kroner.

Store klimakutt

– Vi skal kutte klimagassutslippene fra Statsbyggs eiendommer med minst 15 prosent, blant annet ved å gå over til klimavennlig energi. Målet er at Statsbyggs eiendommer skal være klimanøytrale innen 2030, sier Meinich.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse