loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Illustrasjon, Campus Ås, interiør (Statsbygg)

Gigantbygg godkjent som passivhus

Synnøve Prytz Berset / 2016-02-26 07:00:47

Statsbygg jobber for å kutte utslipp av klimagasser fra nye bygg. Veterinærbygget på Campus Ås blir et av Norges største klimabygg.

Veterinærbygget på Campus Ås er på 60 000 kvadratmeter og er godkjent av Enova som passivhus. Bygget blir dobbelt så stort som Operaen i Oslo og et av Norges største klimabygg av denne typen.

– Vi er veldig fornøyd med hva vi får til på Ås, sier prosjektets miljørådgiver Marit Smidsrød, i en pressemelding.

Det kommer til å være strenge krav til smittevern og aktiviteter hele døgnet, noe som vil kreve mye strøm. Det har blitt lagt stor vekt på at dette energiforbruket skal reduseres mest mulig.

Krevende

Energikravene har endret seg siden prosjektet startet i 2008. Derfor har Statsbygg jobbet hardt for å finne gode løsninger som møter dagens klimaambisjoner.

– Det har vært en utfordring at bygget på grunn av begrensning i reguleringsbestemmelsene har et så stort fotavtrykk. Med de grunnforholdene vi har, har det vært krevende å redusere energitapet i overgangen mellom sokkel og bygg, sier Smidsrød.

Smittevern

Andre klimavennlige tiltak er bedre isolering og mindre vinduer. Vanligvis er varmegjenvinning en viktig metode for å redusere energiforbruket. Men i dette prosjektet begrenses denne muligheten på grunn av store krav til smittevern.

– Det har ikke vært mulig å benytte roterende gjenvinnere i områder med smittefare. Allikevel har vi i prosjektet bestrebet høyest mulig virkningsgrad for batterigjenvinnere i disse områdene, sier assisterende prosjektleder, Candice Yu.

Veterinærbygget på Campus Ås, som har en kostnadsramme på 6,65 milliarder, skal huse Fakultet for veterinærmedisin og biovitenskap ved NMBU og Veterinærinstituttet når det er ferdigstilt i 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse