loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Illustrasjon av Zero Village Bergen som utvikles av ByBo AS. (Ill.: Snøhetta)

Nytt forskningssenter for miljøvennlig energi

/ 2016-05-26 11:16:10

– Dette er en god dag å være olje- og energiminister på, sa Tord Lien da han og Norges forskningsråd annonserte etableringen av det nye forskningssenteret FME ZEN under Energiforskningskonferansen i Oslo i dag.

The Research Centre on Zero Emission Neighbourhoods in Smart Cities/Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) skal utvikle fremtidsrettede løsninger som skal bidra på veien mot nullutslippssamfunnet.  NTNU er vertsinstitusjon og skal lede senteret sammen med SINTEF.

– I dag er vi stolt over å ha fått tildelt et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Vi gleder oss til å ta fatt på utviklingen av senteret sammen med våre partnere, sier professor ved NTNU Arild Gustavsen, som vil bli leder av senteret, i en pressemelding.

Tydelig satsing

Senteret skal bygge videre på tidligere FME-arbeid.

– Vi har høstet mye nyttig erfaring gjennom FME-senteret ZEB, og vil bygge på denne erfaringen i det viktige arbeidet som ligger foran oss, sier forskningsdirektør i SINTEF, Terje Jacobsen.

FME ZEN blir et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) som skal finansieres av Norges forskningsråd og 35 partnere, fra myndighetsorganer og kommuner til produsenter av materialer og produkter.

Bærekraftig samarbeid

Tanken er at kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere gjennom senteret skal samarbeide tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljø lokalt og til å nå nasjonale klimamål.

Senterets visjon er «bærekraftige områder med null utslipp av klimagasser». Det er satt opp en rekke målsetninger som skal bidra til at visjonen realiseres. En av disse er å utvikle sju nullutslippsområder som skal fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologiene og løsningene som utvikles i senteret.

De sju områdene ligger i: Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Steinkjer, Elverum og på Evenstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse