loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FLYGENDE: Dragene er laget av kevlar, flyr i vinden og beveger seg hele tiden.
FLYGENDE: Dragene er laget av kevlar, flyr i vinden og beveger seg hele tiden.

Flygende fugleskremsler

Georg Mathisen / 2017-09-08 14:17:06

Kvistfjerning og flygende fugleskremsler. På den måten klarer kjøpesenteret å holde måkereirene unna taket. – Naboene er overbegeistret, sier Trude Løvaas på Sletten Senter i Bergen.

– Vi hadde 100 måker på taket hver eneste dag hele sommeren igjennom. Samtidig ligger hele ventilasjonsanlegget på taket, med ledninger og sluser som kan gå tette, forteller Løvaas.

TRUET: Måkeskitt og reir tærer på papp og installasjoner og tetter nedløpsrør.TRUET: Måkeskitt og reir tærer på papp og installasjoner og tetter nedløpsrør.

Papproblemer

Sletten Senter var bare ett av mange kjøpesentre med flatt tak og måkeproblem. Måkene slo seg ned på taket, bygde reir og la egg. Måkeskitten var en fare for både pappen og installasjonene på taket.

– Om sommeren var det gjerne seks–sju små, skjønne nøster som løp rundt på taket. De er aldeles nydelige, men så har vi da hele flokken som passer på ungene. De hyler og bråker noe aldeles vanvittig, pluss at de stupbomber ansatte, kunder og naboer, sier senterlederen.

Problemet er å finne en løsning som holder fuglene unna samtidig som den er human. Trude Løvaas er dyreelsker. Om hun ikke hadde vært det selv, ville uansett løsninger som kunne oppfattes som skadelige eller plagsomme for måkene, skapt reaksjoner blant potensielle kunder.

Stuper som rovfugl

– Vi fikk mange råd. Pigger og andre ting som ikke var aktuelle. Så kom noen opp med denne varianten av det gamle, gode fugleskremselet, forteller hun.

Det er snakk om haukedrager. Drager som flyr i vinden, som holder seg i bevegelse og som noen ganger stuper akkurat som en rovfugl på jakt.

Viktig inspeksjon

– Det var veldig mange som var veldig skeptiske til om dette ville holde. De mente at fuglene ville bli vant til dem. Men egeninnsatsen vi kjører i tillegg, er nok like viktig som fugleskremslene, mener Løvaas.

Først ble taket helt renset. Nå er vaktmesteren eller vekterne på senteret oppe på taket flere ganger daglig. Så fort det dukker opp en pinne, blir den fjernet. Dermed hadde ikke fuglene fått anledning til å bygge reir selv om de hadde villet.

– Med én gang du har kostet av taket, klarer du deg med et lite feiebrett og en kost på inspeksjonsrundene to til fire ganger om dagen. Naboene er overbegeistret – de har ikke probler med nattesøvnen lenger, sier Trude Løvaas.

På paller

Dragene henger på store teleskopstenger. Egentlig er de laget for å stikkes ned i bakken, men på taket på Sletten Senter er de montert på europaller. Nå som hekkesesongen er over, skal de tas ned for å slippe å stå ute gjennom vinterstormene.

Bergensavisen forteller om flere andre kjøpesentre i Bergen som har investert i haukedrager. Også Futura i Kristiansund har satset på rovfuglimitasjonene. I fjor måtte senteret ut med foretaksbot etter å ha fjernet måkereir. Måkene tæret på takpappen og tettet nedløpsrørene, skriver lokalavisen Tidens Krav.

2 svar til “Flygende fugleskremsler”

 1. Even Jokstad sier:

  Hvem forhandler denne type fugleskremsel

  Mvh
  Even Jokstad
  Caverion Norge AS
  Eiendomsdrift

  • Hei! Jeg snakket ikke med produsent eller forhandler, men etter det jeg forsto, var dragene danskproduserte. Jeg ser at blant andre Skadedyrshop og Fuglejegern selger lignende produkter, og du kan også prøve å søke etter «høgedrage» for å finne danske sider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse