loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FAR OG SØNN: 76 år gamle Gunnar Valde er dement og har vanskelig for å huske. Velferdsteknologien gjør det mulig for han å bo alene i egen leilighet.
FAR OG SØNN: 76 år gamle Gunnar Valde er dement og har vanskelig for å huske. Velferdsteknologien gjør det mulig for han å bo alene i egen leilighet.

Trygger hverdagen for eldre

/ 2017-08-28 08:46:27

Kameraer, sensorer og GPS-sendere gjør hverdagen trygg for demente som bor i Welhavens gate 5 i Oslo. Her er overvåkning positivt.

– Jeg har det så fint her, sier 76 år gamle Gunnar Valde og skryter mens han viser fram leiligheten sin.

Her er alt lagt til rette for at han skal bo på egenhånd, selv med de store utfordringene Gunnar har i hverdagen. De nyeste tekniske hjelpemidlene gjør det mulig.

– Min far er dement og har vanskelig for å huske veldig mye. Han går seg bort, sliter med personlig hygiene, glemmer hva han har nettopp sagt eller gjort, og han kjenner ikke igjen folk, sier sønnen til Gunnar, Eldar Valde.

Den nye velferdsteknologien

Beboerne i Welhavens gate i Oslo er utstyrt med GPS som viser hvor de er om de tar seg en tur ut av bygget. For Gunnar, som elsker å være ute og gå, men stadig glemmer hvor han er, er det svært nyttig.

– Tidligere bodde min far hos meg, sier Eldar.

– Da hendte det mange ganger i uka at han tok seg en tur ut, men så kom han ikke hjem igjen og vi måtte ut og lete i timevis.

Nå har Gunnar en brikke med seg hele tiden som gjør at han kommer seg inn og ut på dagtid, men han kommer ikke ut på kvelden. Da må han i så fall trykke inne en kode, men den husker han sjelden. Da blir det til at Gunnar holder seg i bygget og heller finner på andre ting.

Sendes, men ikke nødvendigvis brukes

– Vi mottar hele tiden informasjon om hva som skjer på huset, forteller fagsjef for helse og omsorg, Svein-Rune Bjørkmo i Bydel St. Hanshaugen.

– Informasjon sendes når dørene åpnes til leilighetene eller når en beboer går ut av bygget. Informasjonen finnes i systemet vårt, men vi trenger ikke alltid å gjøre noe når vi får en varsel, sier han.

Det finnes rundt 80 velferdsteknologiske løsninger i bygget. Disse er individuelt tilpasset den enkeltes behov.

Det er kameraer i oppganger som registrerer hvor det er folk, og det er kameraer i leilighetene. Disse registrerer for eksempel fall og hvor den enkelte beboer er.

Ansatte med tilgang til systemet kan se om beboeren er ute av leiligheten sin eller om de ligger i senga si ved et enkelt overblikk. De som logger seg inn på systemet får derimot ikke så lett et bilde av leiligheten – det man ser er grafikk som viser hvor i rommet det er mennesker, ikke hvordan alle detaljer ser ut.

– Om noen faller, så registrerer vi det med en gang. Da hører beboeren en stemme som sier «ser at du har falt, hjelp er på vei»: Den som er på vakt kan da vurdere om det er noe vi skal gjøre eller

om den enkelte beboeren klarer seg selv.

Kameraer i hver leilighet

Men er det overvåkning? Jo, det er jo det, forteller fagsjefen.

– Men alle skal føle at de har full frihet. Ingen ansatte her skal forstyrre når alt er i orden. Tidligere har man gått inn til folk for å sjekke om alt er bra, men nå trenger vi ikke forstyrre. Nå tar vi kun et kjapt digitalt tilsyn, sier Svein-Rune.

På denne måten skal ingen føle at de har mistet privatlivet eller at noen avbryter unødig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse