loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
INTERNASJONAL: Den nye standarden for ledelse av fasilitetsstyring skal være nyttig for hele verdikjeden. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
INTERNASJONAL: Den nye standarden for ledelse av fasilitetsstyring skal være nyttig for hele verdikjeden. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Lærebok for fasilitetsstyring

Georg Mathisen / 2017-08-17 09:00:40

Det blir mye mer enn bare en opplisting av formaliteter. Den nye Iso-standarden for fasilitetsstyring kommer komplett med veiledning, sjekklister og praktisk hjelp.

– Kort fortalt blir dette Iso 9001 anvendt på facility management, oppsummerer Merete Holmen Murvold. Hun er gruppeleder i Standard Norge. Nå arbeider hun med standarden som har fått Iso-nummeret 41001 – en internasjonal standard for ledelse av fasilitetsstyring.

Neste sommer

– Den kommer neste sommer, forteller hun.

Arbeidet med selve standarden er kommet langt, og det blir neppe store endringer etter sommerens høring. Men det kan skje mer med veiledningen og sjekklistene som følger med standarden.

Murvold regner med at de som sertifiserer seg etter den nye standarden, får en konkurransefordel.

– Veiledningen er nyttig lærdom for både ferske og erfarne bedrifter. De gir eksempler og sjekklister fra beste praksis på området. Tillegget er på mange måter den viktigste og mest matnyttige delen av hele standarden, sier hun.

Nyttig

Olav Egil Sæbøe i Norges bygg- og eiendomsforening og Christine Bergan i EY, det som tidligere het Ernst & Young, er sentrale i arbeidet med å utvikle den internasjonale standarden.

– Iso 41001 vil bli den viktigste læreboken innenfor fasilitetsstyring når den kommer, sier Sæbøe.

– Arbeidet med å få standarden og veiledningen til å bli nyttig for selskaper og organisasjoner i ulike land og ulike bransjer med ulike rammebetingelser, har vært krevende. Det er veldig tilfredsstillende at vi nå har fått til det på en god måte, kommenterer Bergan.

For hele verdikjeden

– Dette blir ikke en standard bare for bestillerne; den kan også brukes av leverandørene, sier Merete Holmen Murvold.

Iso 41001 kan brukes i både offentlige og private organisasjoner, og Standard Norge omtaler den som et verktøy for dem som vil utvikle og forbedre prosessene sine.

Stanley Mitchell leder komitéen som utarbeider den internasjonale standarden.

– Den klargjør hva FM-ledelse er og hvorfor fasilitetsstyring er så strategisk viktig i enhver organisasjon når en arbeidsplass skal ledes, driftes og vedlikeholdes, verdiene skal forvaltes og driften skal effektiviseres, sier han i en pressemelding.

Ifølge Mitchell har det vært stort behov for en internasjonal mal som organisasjoner kan vurderes og måles opp mot. Fasilitetsstyring er den nyeste profesjonen innenfor eiendomssektoren, og samtidig en bransje som blir mer internasjonal og trenger felles språk og rammeverk.

De som slutter på 001

I dag har FM-lederne ansvaret for drift og vedlikehold av bygg, organisering av arbeidsplasser og areal, anskaffelser, miljøkrav og økonomi. I en verden hvor nye behov i fasilitetsstyring utvikles hurtig, vil en ny ledelsesstandard gjøre det enklere å følge opp disse oppgavene, ifølge Standard Norge.

Hoveddelen av standarden setter opp kravene til et ledelsessystem når det gjelder alt fra planlegging og etablering til iverksettelse, drift, måling, evaluering og vedlikehold av systemet. Den er bygd opp på samme måte som de andre ledelsesstandardene, for eksempel for kvalitet, miljø og energi – Iso 9001, 14001 og 50001.

Tillegget forteller hva som skal til for å oppfylle kravene. Den kan brukes for eksempel til intern opplæring, kompetansebygging, utvikling av bedriften og undervisning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse