loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
STYRT: Før gikk gumpene gikk kontinuerlig – nå tilpasses de behovet, forklarer teknisk sjef Jan Martin Rolfsen hos Farris Bad.
TYRT: Før gikk pumpene gikk kontinuerlig – nå tilpasses de behovet, forklarer teknisk sjef Jan Martin Rolfsen hos Farris Bad.

Godt, varmt og energigjerrig

Georg Mathisen / 2018-05-22 09:57:54

Basseng, og gjester som gjerne kommer til frokost i badekåpe. De som bor på et spahotell, vil ha det varmt. Farris Bad sparer energi likevel.

Spahotellet kuttet energiforbruket med 12 prosent. Det blir pris av slikt.

Mindre matsvinn, lokal arbeidstrening og julefeiring for 150 personer. Det var mye som bidro da Farris Bad i Larvik fikk samfunnsansvarsprisen i hotellkonsernet Nordic Choice. Men energiforbruket var en viktig del av det hele.

Pumper på full fart

– Den største forandringen vi har gjort, er med bassengdriften, forteller Jan Martin Rolfsen. Han er teknisk sjef på hotellet. Avdelingen for teknisk drift består av tre på heltid og to på deltid.

– Da hotellet ble bygd, var det med en konstruksjon der pumpene sto og gikk på full fart uten frekvensstyring. Hvor mye vann som skulle strømme gjennom, ble justert med en ventil. På den måten står pumpen og jobber med mye motstand og trekker mye strøm. Om nettene når det var stille, ingen belastning med mennesker og bra vann, gikk fortsatt pumpene på full guffe. Nå er driften belastningsstyrt. Er badevannet bra, så senker pumpene farten.

Nytt styringssystem

– Det var et av tiltakene vi gjorde i 2016, sammen med styringssystemet. Før hadde vi flere systemer; nå er alt samlet på én plattform. Datasystemene var også gamle, så dem måtte vi oppgradere med nye lisenser og funksjoner. I stedet for å gå videre på det vi hadde, valgte vi å ta skrittet over til noe nytt med skybasert løsning fra Acobiaflux, forklarer Rolfsen.

Dermed er det mindre IT-utfordringer, systemene er alltid oppgradert til siste versjon og alt fungerer både på mobilen og nettbrettet.

Resepsjonen kan styre

Dessuten har resepsjonen fått mulighet til å styre flere av funksjonene direkte fra disken.

Resepsjonistene kan stille opp og ned temperaturen på gjesterommet og baderomsgulvet når noen ber om det. Systemet stiller automatisk tilbake til standardtemperatur klokken 12 neste dag.

En annen ting som er knyttet opp mot bookingsystemet, er forskjellig temperatur på rommene avhengig av om de er i bruk eller ikke.

– De som ikke er booket, ligger lavere i temperatur, og justeres opp når gjesten booker eller sjekker inn. Det er det bookingsystemet som ordner. Ut over det kan han selv velge å justere temperaturen opp eller ned tre grader, forteller Jan Martin Rolfsen.

Nattekjølig

Samtidig senkes nå temperaturen på badegulvene med tre–fire grader mellom ett og fem om natten.

Gjestene krever mer energi enn på et gjennomsnittshotell. Nesten alle er på spa. Konferansegjestene, også. De vil gjerne ha det godt og varmt selv når de ikke er i bassenget. Her går det an å gå i restauranten i badekåpe for å spise frokost.

Tilpasser luftkvalitet

– En annen funksjon vi fikk med nytt toppsystem, var muligheten til å sette ønsket luftkvalitet i hvert enkelt møterom. De kan nå styres individuelt. Hvis det er mange mennesker på et bestemt rom, kan vi kjøle det ned uten at naborommet med for eksempel to personer blir kaldt, forteller Rolfsen.

Det er lokale, varmepumpebaserte Hammerdalen Fjernvarme som leverer energien til å varme opp basseng og radiatorer og til å kjøle og varme gjesteværelsene. Energisentralen baserer seg på sjøvann fra 35 meters dyp ute i Larviksfjorden.

Farris Bad er Iso 14001-sertifisert. Da må det til forbedringer hvert år. Energi var hovedtema i 2016, og resultatet ble 12 prosent lavere energiforbruk i fjor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse