loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Bingsfosshallen i Sørum måtte stenge sine dusjfasiliteter etter at det ble oppdaget oppblomstring av legionellabakterier. Sørum kommune har etablert gode rutiner for å håndtere tilfeller som dette, mener teknisk planlegger Kari Tiller (t.h.) og kommuneoverlege Bettina Fossberg. (Foto: Jørn Wad)

Legionella – vanligere enn du tror

Jan Erik Røine / 2016-02-11 10:36:31

– Oppblomstring av legionellabakterier eller andre bakterier gir ofte store mediaoppslag, og skaper unødig frykt. Saken er at dersom man hadde hatt flere kontroller, ville man påvist bakteriene langt oftere enn i dag.

Kommuneoverlege Bettina Fossberg og teknisk planlegger Kari Tiller i Sørum kommune i Akershus er godt fornøyd etter at de har renset opp etter funn av unormale mengder av legionellabakterier i varmtvannsanlegget til en lokal aktivitetshall. Den årlige kontrollen kommunen har bestemt seg for, viste en oppblomstring av bakterien, og kommuneoverlegen forklarer:

Biofilm

– Det legger seg av og til en biofilm inne i rørene i anleggene, spesielt i perioder da vannet er litt stillestående. Her trives bakteriene godt, og det kan lett bli en oppblomstring, slik vi så her.

Det som skjer, er at vi tar regelmessige prøver av anlegget. Hvis disse er positive (som de var her) så stenges anlegget og tiltak gjennomføres. Anlegget åpnes ikke igjen før kontrollprøvene viser at det er trygt.

– Hva skjer når man får en slik oppblomstring?

– For det første er det viktig å være klar over at slike bakterier finnes naturlig både i vann og jordsmonn. Derfor er det naturlig at man av og til kan få oppblomstringer. Vi har dessuten etablert rutiner for slike tilfeller, og de ble fulgt. Først forsøkte vi med gjennomspyling med hett vann. I tillegg renset vi alle dusjhoder og kloret dem. Vi sjekket også at alle varmtvannsberedere var innstilt på riktig temperatur, for det er nemlig også viktig for å unngå oppblomstring. Det hender nemlig dette er nok, fordi bakteriene ikke overlever det varme vannet, eller rensingen av dusjhodene, sier Fossberg.

Prøvene de tok i ettertid, skulle vise at det fortsatt var en del bakterier i rørene, så de måtte treffe kjemiske tiltak for også å fjerne biofilmen. Det ble gjort, og virkningen var prima. Så dermed ble de kvitt problemene ganske effektivt.

Konsekvenser

– Hva skjer, dersom folk får i seg legionella-bakterier?

– Det høres kanskje litt pussig ut for mange, men man kan faktisk drikke vann med legionellabakterier uten å bli smittet. Det er innånding som er problemet, forklarer kommuneoverlegen. Det viser seg nemlig at det er de fine partiklene (aerosoler) som svever rundt i dusjområdet når folk dusjer, om de er smittet med bakterier, som er det egentlige problemet. For legionella-bakteriene angriper dermed luftveiene, og man kan få lungebetennelse, om man har svekket immunforsvar. For normalt friske mennesker er selv innånding sjelden noe problem. Det er først og fremst mennesker med nedsatt immunforsvar som kan bli syke, beroliger kommuneoverlegen.

Så vidt de vet ble heldigvis ingen syke i Sørum denne gangen. De gikk ut med informasjon om at folk skulle være oppmerksomme på symptomer på eventuell smitte, men fikk ikke noen innrapporterte tilfeller. Fossberg påpeker at Sørum kommune overhodet ikke skal skjemmes for at bakteriene ble påvist, snarere tvert imot:

– Saken er at Sørum kommune har gode rutiner både for testing av vannkvaliteten, og hva som skal gjøres dersom det blir påvist avvik, slik det som skjedde i dette tilfellet. Mange steder har man faktisk ikke noen regel som tilsier regelmessig testing av vannets kvalitet, og dermed blir man heller ikke oppmerksomme på eventuell oppblomstring, forklarer Fossberg.

Kjemikalier

Kvalitets- og HMS-sjef Hanne Therese Skiri hos Norkjemi bekrefter at det i måtte en kjemisk rens til i dette tilfellet. Skiri har en doktorgrad i biologi, og er god å ha med på laget om det skulle være behov for en aldri så liten kjemisk rensing av anleggene. For dette er en jobb for eksperter, eller hva?

– Ja, det vil jeg i grunnen si. Selv om hydrogenperoksid (H2O2) som ble benyttet i dette tilfellet, er et nokså uskyldig stoff i forhold til hva som blir sluttproduktet, er det likevel en del sikkerhetsforanstaltninger man er nødt til å gjøre.

– Hvor ofte skjer slike bakterieoppblomstringer som i Sørum?

– Tja, hva skal jeg si? Oftere enn mange tror. Vi som driver i bransjen, ser slike ting nær sagt ukentlig. Alt for ofte blir det nok heller ikke registrert, fordi mange kommuner eller private eiendomsforvaltere ikke har rutiner for jevnlige prøver. Årsaken til at det likevel ikke blir oppdaget, er som sagt at normalt unge friske mennesker som regel ikke blir syke. Men eldre, eller de som av andre grunner har nedsatt immunforsvar, er utsatt. Dessverre gjøres det ofte ikke tiltak før man faktisk får et sykdomsutbrudd. Siden bakterien finnes naturlig rundt oss i vann og jordsmonn, så er det viktig å ta jevnlige kontroller og gjøre forebyggende arbeid for å unngå at bakteriene etablerer seg i rørnettet. Så da er det bra at man gjør slik som i Sørum, og virkelig tar trusselen på alvor, sier hun til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse