loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FIKSET: Pål Skomedal og IPS har fått ned energibruken her på Lysaker Park.
FIKSET: Pål Skomedal og IPS har fått ned energibruken her på Lysaker Park.

Styrer bort halve strømmen

Georg Mathisen / 2018-08-20 12:44:56

Når byggekostnadene skjæres til beinet, blir resultatet dyr drift og høy energibruk. IPS har nesten halvert energibruken på tre store næringseiendommer i Oslo og Bærum.

– Totalentrepriseformen gjør at du må være veldig konkurransedyktig. Det fører til at man leverer mindre utstyr enn det som er ideelt, sier Pål Skomedal.

Han driver IPS – Ingeniørfirmaet Pål Skomedal. På seks år har bærumsfirmaet kuttet energibruken på tre Storebrand-eide eiendommer Oslo og Bærum med 15 millioner kilowattimer i året.

Digital kontroll

Han viser rundt på et par av de tekniske rommene på Lysaker Park. Det 550 meter lange bygget ble satt opp i 2010, som Norges lengste forretningsbygg.

Roterende gjenvinner, fullautomatiserte aggregater, temperaturfølere på tur og retur, kanaltrykk, isolasjon. Skomedal ramser opp. Men først og fremst handler det om digital kontroll.

– Den digitale regulatoren leser temperatur, relativ fuktighet og CO₂. Fastmonterte temperaturfølere starter frikjøling om sommeren, sier han.

– Her skiftet vi for eksempel en ventil etter at vi så at den gamle hadde en kjølelekkasje. De gamle shuntventilene åpnet på pumpetrykk. Vi skiftet til kuleventiler som holder helt tett. Bare det bidrar til fire–fem prosent energireduksjon på kjøling. Det er snakk om 80 000 kilowattimer, forteller Skomedal.

Solenergi virket ikke

IPS har arbeidet med Lysaker Park, Lysaker Torg og Hoffsveien 1 for Storebrand Eiendom. Bare her på Lysaker Park er det spart inn 3,5 millioner kilowattimer i året.

– Her var det for eksempel et solenergianlegg som ikke forsynte bygget med noe energi. Vi bygde et nytt, lite styreskap i stedet for den tyske automatikken som var her, og nå produserer det solenergi til å forvarme tappevann, forteller Skomedal.

Selv om fjernvarmen stoppet om sommeren, sørget sirkulasjonen i anlegget for å bruke 8–10 000 kilowattimer i måneden. Nå stenges anlegget ned når det blir varmere enn sju grader utendørs. Byggene er så godt isolert at da trengs ikke fjernvarmen lenger.

Ifølge Pål Skomedal var endringsjobben nedbetalt på to og et halvt år.

Han mener også at mange som vil spare energi, prøver å gjøre det med å sette inn en varmepumpe. Så ender de med en som er altfor stor.

Mistet kontrollen

På Lysaker Park begynte drifterne å miste kontrollen på inneklimaet.

– Vi hadde 80 brukerklager i uken. Nå er vi nede på fem til ti. Med rundt 1.400 som arbeider i bygget, er det helt normalt, sier Thorleif Halden.

Han er eiendomssjef i det som i dag heter Storebrand Asset Management.

– Vi har oppnådd to viktige ting. Vi har redusert driftskostnadene på bygget med betydelige summer, og vi har fått betydelig bedre komfort.

– Bærekraft satt i system

– Nå ligger vi der vi hadde planlagt at vi skulle ligge, fastslår Unn Hofstad, som er bærekraftsansvarlig i Storebrand Asset Management.

– På papiret går forbruket ned hvert år. Når vi planlegger, tror vi gjerne at vi kan utnytte ny teknologi ganske mye mer, men det må gjøres riktig for at vi skal nå det som er beregnet.

– Vi har digitalisert hele SD-anlegget. Men vi tror at med ny utvikling av systemet her, kan vi ta ytterligere 20–30 prosent. Da snakker vi om smarthusteknologi. Vi kan for eksempel fange opp mobiltelefonene til brukerne og starte ventilasjonen i det området de oppholder seg når de kommer dit. Vi har alt utstyret som skal til for å levere smarthus, sier Pål Skomedal.

ETTERMONTERT: Nye temperaturgivere og trykkgivere er blant det som er ettermontert. – Det gjør vi på alt vi automatiserer, sier Pål Skomedal.ETTERMONTERT: Nye temperaturgivere og trykkgivere er blant det som er ettermontert. – Det gjør vi på alt vi automatiserer, sier Pål Skomedal.

– Vi er ekstremt opptatt av bærekraft. Dette er virkelig bærekraft i system, sier Thorleif Halden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse