loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
UTE OG INNE: Bueskytter og vaktmester Tom Martinsen trener og konkurrerer både ute og inne.
UTE OG INNE: Bueskytter og vaktmester Tom Martinsen trener og konkurrerer både ute og inne.

Treffsikker vaktmester

Georg Mathisen / 2017-04-04 09:14:29

Tom Martinsen bestemte seg for å satse alt på bueskyting i tre år. Han tok NM-gull og satte norgesrekord et år før planen, og mener all treningen gjør ham til en bedre vaktmester.

Inne i et skap på Thune skole på Eina ligger Tom Martinsen og tetter sprekker. Godt under gulvnivå, i en stilling som ikke er ukjent for en vaktmester, men heller ikke ideell. For Martinsen er den slett ikke noe problem:

– Bueskytingen styrker både bevegelighet og muskler, og jeg har økt brystmålet med sju centimeter siden jeg begynte å trene, sier han.

Begynte som 48-åring

I en alder der idrettsfolk flest har lagt opp for 15 år siden, gikk nemlig vaktmesteren i Vestre Toten kommune avsted og ble topputøver. Han skulle bli 48 år før han fant riktig sport. Nå har han fylt 50 og nådd målene sine lenge før tiden.

– Jeg bestemte meg for å bruke tre år av livet mitt til å se hvor god jeg egentlig kan bli. Nå spiser, sover, jobber og trener jeg. Ikke noe annet, sier Tom Martinsen.

1.500 piler i uken

17,5 timer i uken er det trening – alene eller sammen med de andre bueskytterne i Skreia Idrettslag. I løpet av en uke skyter han nesten 1.500 piler.

Det har gitt resultater. I NM i fjor knuste han den gamle norgesrekorden. Etter at 72 piler var skutt, endte han på 640 poeng. Det var 11 poeng over den gamle rekorden. Men Tom Martinsen har mer inne. Han har skutt 652 på trening.

Satsingen koster. Ikke bare i form av lite sosialt liv, men også i kroner og øre.

– Når du ikke går på ski eller spiller fotball, da er du blakk, sier Martinsen.

– Verdens beste jobb

Han arbeider som vaktmester i Vestre Toten kommune, men har tatt seg ekstrajobb hos rørleggermester Jan Olav Huuse. Rørleggerjobben må til for at økonomien skal gå i hop. Tidligere har han blant annet malt og lagt gulv. Det var den allsidige bakgrunnen som gjorde at han fikk vaktmesterjobben.

– Jeg anser meg selv for å være forholdsvis løsningsorientert. Det er derfor jeg trives så godt i jobben, sier han, og setter pris på de svært varierte arbeidsdagene på to skoler og et par legekontorer.

– Jeg får mulighet til å tenke selv, løse problemer og jobbe allsidig. Frihet under ansvar. Vaktmester må være verdens beste jobb!

Oppfinner

Han er løsningsorientert på fritiden, også. Eller Petter Smart, om du vil. Fra han prøvde å kjøre den gamle Opel Rekorden på frityrolje i 1985 (den gikk akkurat like godt, eller dårlig, på det som på diesel) til han for ikke lenge siden fant opp en mattepresse for bueskyttere. Den presser sammen mattene bak skivene han skyter på, slik at de kan brukes videre selv etter at de er gjennomhullet av piler.

Går det bra i årets innendørs-NM og i Norgescupen, lurer han på å bytte klasse. Nå skyter han i klassen som heter instinktiv: Bue av treverk og uten siktemidler. «Pinne med hyssing på», som han omtaler den selv, og vurderer å bytte til bue av annet materiale.

– Jeg har lyst til å gå over på barebow for å få hardere konkurranse. Det kan bli en sovepute hvis du går og tråkker i det samme dag etter dag, sier Tom Martinsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse