loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner etterlyser en database med en samlet oversikt over statens arealbruk og utgifter. (Foto: Jan Erik Røine)

Sanner: - Staten må være krevende

Jan Erik Røine / 2016-02-05 15:59:54

– Staten forvalter fellesskapets ressurser og skal være en krevende kunde og det er viktig at vi forvalter ressursene godt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Staten leier omtrent 7 millioner kvadratmeter lokaler for sin sivile virksomhet rundt om i landet, viser beregninger fra Statsbygg. Husleie og hvor effektivt arealet utnyttes varierer veldig. Det finnes en samlet oversikt over statens eiendommer, men ingen samlet oversikt over arealbruk og utgifter.

– Dette vil vi gjøre noe med, sier Sanner. Regjeringen har bestemt at det skal etableres en database med informasjon om leiekontrakter, leietid, areal, pris per kvadratmeter, energikostnad og antall ansatte for statlige eiendommer og leide lokaler. Legger vi til grunn en gjennomsnittlig leiekostnad på 2 500 kroner per kvadratmeter gir dette husleiekostnader 17,5 milliarder kroner. Klarer vi å få det ned en prosent har vi spart 175 millioner kroner i året, men vi må ha høyere ambisjon enn det, sier Sanner i en pressemelding.

Redusert husleie

Erfaringer fra Statsbyggs rådgivningstjeneste viser at det er mulig å redusere husleiekostnadene. Ved å redusere arealet og være krevende i forhandlinger om leiepris har Statsbygg klart å tilby statlige virksomheter lokaler som har redusert husleien med opptil 100 millioner kroner over en tiårsperiode.

I Storbritannia er det bygget opp en tilsvarende database og erfaringen viser at slike oversikter øker bevisstheten om utleieutgifter. Over en 5 årsperiode ble kostnader til lokaler redusert med 15 prosent, mens arealene ble redusert med om lag 28 prosent. I tillegg fikk man mer funksjonelle lokaler som bruker mindre ressurser på energi og slipper ut mindre CO2.

Må tyvstarte

Sanner understreker at statlig bygge- og eiendomspolitikk må ha et langsiktig perspektiv, og det tar tid å bygge opp en database.

– Vi må derfor tyvstarte nå, sier Sanner.

Regjeringen har derfor bestemt at kontorer i framtidige statlige byggeprosjekter ikke skal overstige 23 kvadratmeter bruttoareal (BTA) per ansatt. Dette kommer i tillegg til at staten skal være en krevende kunde i leiemarkedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse