loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NOEN UKER: Selve laserskanningen tar flere uker. Her fra Oslo lufthavn, Gardermoen.
NOEN UKER: Selve laserskanningen kan ta flere uker, avhengig av byggenes størrelse. Bildet er fra Oslo lufthavn, Gardermoen.

Lasersamarbeid for digitale bygg

/ 2017-04-21 14:27:21

Geoplan 3D og NTI CADcenter samarbeider om å gjøre det enklere å digitalisere bygg.

Selskapenes mål er at vedlikehold, rehabilitering og ombygginger skal bli raskere og billigere med laserskannede digitale tvillinger.

FERDIG MODELL: En digitalisert modell av Nationaltheatret.FERDIG MODELL: En digitalisert modell av Nationaltheatret.

NTI CADcenter er storebror i samarbeidet med en årlig omsetning på 113 millioner kroner (2015). Tilsvarende tall for Geoplan 3D er 20 millioner.

Digitale modeller hjelper

Det finnes et gap mellom de som digitaliserer byggeprosjektene, og de som fortsatt ikke har tatt innover seg hvor raskt samfunnet endrer seg. Selv om digitaliseringen fornyer og forbedrer i raskt tempo, er mange prosesser rundt forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling (FDVU) fortsatt unødvendig kompliserte fordi det ikke foreligger digitale modeller.

– Dette digitale etterslepet gir ombygginger og rehabiliteringer som er dyrere og mer tidkrevende enn de bør være. Med digitale modeller er det enklere og raskere å gjennomføre alle typer endringer i et bygg, med høyere kvalitet og større presisjon, sier NTI CADcenters leder, Halvor Jensen.

Samarbeider tettere

Selskapet inngår nå et tett samarbeid med Geoplan 3D. Det skal hjelpe kundene å enkelt skape digitale modeller av bygg som automatisk importeres til avanserte programvareløsninger. De som prosjekterer sparer tid og penger, og planleggingen tilføres høyere kvalitet og større presisjon.

– Det er hårete mål, men alle norske bygg bør foreligge i digitale modeller. For å komme dit bør vi vekk fra todimensjonalitet og papirtegninger. Det behøves en kollektiv holdningsendring i hele bransjen, og heldigvis går offentlig sektor i front, sier Tor Arne Haugen, daglig leder i Geoplan 3D.

Millimeterpresisjon

Geoplan 3Ds løsninger lager punktskyer ved å skanne bygget med laser. Dette gir modeller med millimeterpresisjon som føres over i programvareløsninger fra NTI CADcenter. Scanningsprosessen tar kun noen uker. Målgruppen er alle som ønsker å jobbe smartere, og da særlig arkitekter, ingeniører, entreprenører, byggeiere, og de som har ansvar for FDVU.

– Fullverdige BIM-modeller gir kunnskap om alle detaljer av bygget. Beslutninger rundt rehabiliteringer og ombygninger fattes på innsikt og kunnskap, ikke basert på antagelser og kostbare utredninger, sier Haugen.

– Fremtidens fagspesialister arver våre analoge synder. Strakstiltak er viktig for å redusere gremmelser over dagens praksis. Vi flytter bygg fra steinalderen til å være fremtidsklare på bare noen uker, sier Jensen.

Selskapene skal gjennomføre mange opplæringsaktiviteter gjennom sommeren og høsten. De første planlagte seminarene arrangeres på Lillehammer 24. mai, Hamar 22. juni og Gjøvik 31. august.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse