loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DIGITAL MÅLEBOK: Den digitale måleboka er hjertet i moderne stikningsutrustning. Forsvarsbygg bruker nå informasjon herfra rett inn i sine digitale kart.

Direkte fra måling i felt til digitale kart

Jan Erik Røine / 2016-11-28 14:21:21

Forsvarsbygg har sammen med BA-nettverket og Statens vegvesen utviklet en løsning som forenkler og øker kvaliteten på innmåling av ledninger i grunnen.

Dagene med mangelfull data om infrastruktur i bakken er talte i Forsvarsbygg. Den nye, digitale løsningen gir korrekt og sikker målingsinformasjon for ledninger i grunnen gjennom en enkel måleprosess for åpen grøft.

– Dette er en digitalisering av byggebransjen, som både forenkler og hever kvaliteten på leveransene. Ikke minst blir det en lønnsom løsning og vil bidra til lavere kostnader. Dette viser at offentlige aktører har stor innovasjonskraft, sier Knud Mohn, seniorrådgiver i Forsvarsbygg i en pressemelding.

– Neste skritt i denne digitaliseringen er at terrengmodellene blir grunnlaget for automatiske graveprosesser. Vi kaller det maskinstyring.

Bedre kvalitet, forenklet prosess

Den nye løsningen ble presentert for planavdelingen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet 18. november

Enkelt forklart består løsningen av at Forsvarsbyggs produktspesifikasjoner er lagt inn i de digitale målebøkene og i de digitale kartene. Med dette på plass, er det nok for den som måler å vite hvilken ledningstype (vannledning, høyspentkabel osv.), dimensjon og materiale. Resultatet er en så enkel innmålingsprosess at maskinentreprenører/-førere alene kan utføre innmålingen løpende på åpen grøft, forutsatt at de har riktig måleutstyr og noe opplæring.

Dette betyr at vi kan bestille etter våre produktspesifikasjoner, og enkelt og effektivt få digital informasjon, som kan benyttes direkte til våre digitale kart. Den nye løsningen er rask og effektiv, og sikrer kvaliteten på ledningsinformasjonen, forteller Mohn.

Forsvarsbygg presenterte, gjennom Bygg 21, sine produktspesifikasjoner for seks ulike fagfelt på Byggedagene i mars 2016. Spesifikasjonene er gjort tilgjengelig for alle som ønsker å bruke disse, og benytter seg av den åpne, digitale standarden SOSI ledning 4.5 (GML). Dagens løsning er en videreføring og arbeidsmessig forenkling av denne.

Sikker løsning og dokumentasjon

Løsningen utgjør ingen sikkerhetsrisiko. Innmålingene er enkle, og kun få punkter trenger å måles ute i felt. Forsvarsbyggs graderte digitale kart (GIS) kan lese inn feltdataene direkte fra måleboken.

Forsvarsbyggs digitaliseringsarbeid gjør seg bemerket internasjonalt, og har ført til at internasjonale teknologiselskap har tilpasset produktene sine etter våre behov.

– De store internasjonale selskapene Trimble og Leica har implementert produktspesifikasjonene i sine digitale målebøker. Vi har også fått stor hjelp fra Trimbles norske aktør, NorGeodesi, til å oppdatere de digitale målebøkene våre, forteller Mohn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse