loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Illustrasjonsfoto: Bygning med bygningsintegrert vindkraftverk (Kinetica, Dalston, London) (Foto: Waugh Thistleton Architects)

Forsker på vindkraftverk i bygg

/ 2016-04-20 09:36:46

I en ny rapport tar SINTEF Byggforsk for seg muligheter og hindre for bruk av små, bygningsintegrerte vindkraftverk i Norge.

Små vindkraftverk kan utgjøre et viktig tilskudd til strømproduksjonen i byer og tettbygde strøk. Men hvordan spørsmålet er hvordan vinden kan utnyttes på beste måte.

For å finne svaret på dette har forskere fra SINTEF Byggforsk gått gjennom dagens teknologi og sett på internasjonale prosjekter hvor vindkraftverk er installert på og i bygninger.

I tillegg er det gjennomført energisimuleringer, og bygningseiere er intervjuet for å kartlegge holdninger til bygningsintegrerte vindkraftverk.

Plassering og utforming

Ifølge undersøkelsene har plassering, størrelse og utforming av vindturbinene avgjørende betydning for om det er lønnsomt å installere vindkraftverk i og på bygninger. I tillegg vektlegges topografien i området og eventuelle vindtunneleffekter.

Undersøkelsene viser at plassering, størrelse og utforming av vindturbinene er avgjørende for om det

– Vindkraftverk i bygninger er et område det er forsket lite på i Norge. Vi er allerede i gang med planleggingen av et nytt prosjekt der målet er å få mer kunnskap om vindforhold i byer og små, bygningstilpassede vindturbiner, sier seniorforsker og en av forfatterne bak rapporten, Matthias Haase, i en pressemelding.

Resultatene

Han vil gjerne bli kontaktet av bygningseiere, rådgivere, vindmølleprodusenter, installatører samt andre forskningsinstitutter som ønsker å delta eller høre mer om det nye prosjektet.

Resultatene fra undersøkelsene er presentert i rapporten Building augmented wind turbines 

Prosjektet er finansiert av Husbanken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse