loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Det norsk-eide selskapet Polyseam har utviklet, testet og sertifisert det kjemiske brannspjeldet Protecta Brannspjeld. (Foto: Polyseam)

Lanserer kjemisk brannspjeld

/ 2016-02-29 09:55:40

Polyseam kommer nå med et brannspjeld basert på ny patentert teknologi uten bevegelige mekaniske deler.

Ifølge Polyseam er Protecta kjemisk brannspjeld det første på markedet uten bevegelige mekaniske deler. Brannspjeldet er basert på helt ny patentert teknologi med hurtigekspanderende grafitt som lukker brannspjeldet når det utsettes for varme.

Brannspjeldet benyttes for å brannsikre ventilasjonskanaler i gjennomføringer i brannceller, brannseksjoner og i brannvegger. Det er også testet og sertifisert for svært store ventilasjonskanaler.

– Med den nye teknologien vil man oppnå en høyere brannsikkerhet i nybygg enn det som i dag er mulig. Den nye teknologien utelukker funksjonsfeil som kan oppstå i mekaniske og elektriske brannspjeld, skriver Polyseam i en pressemelding.

4 års utviklingsprosess

Brannspjeldet ble utviklet etter en idé av Kjetil Bogstad som er leder for Polyseam i Europa, og ble deretter kjemisk formulert og patentert av kjemikeren Wol Hluchan, som til daglig jobber på selskapets forskningsavdeling ved fabrikken i England.

Utviklingen frem til ferdig produkt har tatt hele 4 år og har fått økonomisk støtte fra engelske myndigheter etter at søknaden til Innovasjon Norge og Skattefunn ble avvist. Spjeldene er i Norge sertifisert av SP Fire Research AS (tidligere Sintef NBL), men det er satt i gang arbeide for sertifisering i hele EU og andre deler av verden.

Brannspjeldet er konstruert slik at det kun lukker seg der det faktisk brenner, imens resten av ventilasjonsanlegget benyttes til å evakuere mesteparten av røyken utenfor brannområdet gjennom ventilasjonen.

2 minutters lukningstid

Andre fordeler med brannspjeldet er ifølge Polyseam at man slipper å isolere ventilasjonskanaler i de fleste området, samt at man ikke vil være avhengig av service ettersom det kjemiske brannspjeldet ikke har mekaniske bevegelige deler.

Kravet til lukningstid for alle typer brannspjeld iht. test-standardene EN-1366, både elektriske, mekaniske og ikke-mekaniske (kjemiske) er den samme med inntil 2 minutter. Dette er den tid som man gjennom mange års forskning i Europa har funnet ut er sikker med hensyn til brannspredning gjennom ett kanal-nett.

– Når Polyseam startet dette prosjektet for 4 år siden, fantes det ikke noen varmeekspanderende grafitt som lukket så raskt. Polyseam måtte derfor formulere en ny type grafitt som var langt raskere og som klarte ett langt høyere trykk, og som ble patentert i 2013. Under testing ble det observert at lukningstiden er så lav som ned mot 50 sekunder, som er langt lavere enn kravet. Lukningen starter allerede ved 100°C og full lukning er mulig ved så lav temperatur som 160°C, som i en brann-sammenheng er svært lavt. Lukningstiden er heller ikke avhengig av ventilasjonskanalens størrelse, store brannspjeld lukker like raskt som små brannspjeld, skriver selskapet videre.

Sertifiserte opplærte montører

Protecta Brannspjeld skal kun selges via entreprenører som har opplæring, og som sertifiseres for montasje av brannspjeldene spesielt med hensyn til sikkerhet.

– Det er viktig med godt samarbeide og planlegging på byggeplass mellom de enkelte faggrupper, spesielt da byggherre, prosjekterende, blikkenslagere og de som utfører branntettinger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse