loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Torsdag 3. mars tok 70 nysgjerrige bransjefolk turen til Majorstua i Oslo for å se på Boligbyggs spesielle miljøvennlige rehabiliteringsprosjekt av verneverdig murgård i Bergsliens gate. (Foto: Boligbygg)

Miljøvennlig rehabilitering av murgård

/ 2016-03-09 07:00:33

Det var stor interesse da Boligbygg og FutureBuilt arrangerte byggeplassbefaring i verneverdig murgård forrige uke.

Stedet var Bergsliens gate 12, en bakgårdsbygning fra 1887, som opprinnelig ble bygget som stall og utedo for hovedgården.

I 1989 ble den bygget om til to leiligheter, og nå rehabiliterer Boligbygg Oslo KF det verneverdige bygget etter antikvariske prinsipper. I tillegg blir gårdsrommet utenfor den gamle stallen satt i stand, med egen sykkel- og barnevognparkering med grønt tak.

Planen er at rehabiliteringen skal redusere byggets energiforbruk med hele 50 prosent.

Pilotprosjekt

I rehabiliteringen av Bergsliens gate 12 B–C blir kalkmørtel med aerogel tatt i bruk, for aller første gang i Norge. Fasaden etterisoleres ved at syv cm superisolerende kalkpuss med aerogel blir påført murveggene utvendig.

Kalkpussen er utviklet i Sveits og er et resultat av avansert teknologi. Samtidig er den et naturlig silikat-basert og mineralsk materiale, som puster på samme måte som den opprinnelige murpussen. Dette gjør at pussen både isolerer og at den bevarer fasadens opprinnelige, verneverdige uttrykk.

Prosjektet er et pilotprosjekt for å teste om metoden egner seg i vårt klima. Blir metoden for rehabilitering blir vellykket, betyr det at vi har en miljøvennlig metode for å rehabilitere mange verneverdige murgårder i Oslo og i andre byer.

Murpussen blir lagt på i mars 2016, før den skal gjennom en lengre tørkeprosess. Hele prosjektet skal være ferdig sommeren 2016, men det er lagt inn sensorer i veggene som måler effekten av isolering. Studenter og ansatte ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet vil følge prosjektet fremover.

Hvorfor forbildeprosjekt?

FutureBuilts visjon er å vise at det er mulig å redusere klimanøytrale byområder og arkitektur med høy kvalitet, og programmet velger seg ut 50 forbildeprosjekter frem til 2020.

– Prosjektet kan ha stor betydning for hvordan flere verneverdige bygg kan isoleres utvendig og dermed bli mer energieffektive, sier kommunikasjonsrådgiver i Futurebuilt, Pia Bodahl, i en pressemelding.

Andre utvalgte forbildeprosjekter er nye Posthuset, nye Munchmuseet og nye Deichmanske hovedbibliotek.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse