loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Nye Brynseng skole i Oslo tar form. Skolen får Norges største solcellefasade målt i årlig strømproduksjon. Her feirer 100 arbeidere feiret at bygget er halvveis. (Foto: Benedicte Nylund)

Skolebygg blir miljøforbilde

/ 2016-05-06 13:20:38

Brynseng skole skal bli et av Norges mest miljøvennlige bygg med fasadeintegrert solcelleanlegg og strenge utslippskrav.

Byggeprosessen er nå halvveis og prosjektleder Paul Lehne i Undervisningsbygg kan rapportere at alt er i rute. Teglsteinen på fasaden mot vest er nå murt opp, råbygget med stål og betong er ferdig og montering av prefabrikkerte veggelementer er snart ferdigstilt.

Skolen, som ligger på et platå ved Brynseng T-banestasjon, bygges i høyden siden tomta smal. Dette resulterer i en stor, sørvendt fasade med gode solforhold.

– Det mest innovative tiltaket på skolebygget er de bygningsintegrerte solcellene i fasaden, sier miljørådgiver i Undervisningsbygg Bodil Motzke, i en pressemelding

Forbildeprosjekt

Solcellene vil normalt produsere til eget behov, men når skolen ikke er i bruk leveres deler av solstrømmen ut på strømnettet.

På toppen av skolen har man plassert flerbrukshallen, en av grunnene til dette er at man slik utnytter lyset best mulig, de gjennomsiktige veggene rundt flerbrukshallen slipper inn daglyset samtidig som de isolerer godt.

Brynseng skole er et forbildeprosjekt i FutureBuilt-programmet med mål om 50% reduksjon av klimagassutslippet knyttet til energibruk, transport og materialbruk, sammenlignet med et tradisjonelt bygg etter dagens krav.

Strenge krav til energibruk

Det er satt utslippskrav til materialene som inngår i bygget og det finnes ingen bilparkering på tomten. Derimot er det 220 sykkelparkeringsplasser og lett tilgjengelig kollektiv transport.

I tillegg er det satt strenge krav til energibruken i bygget, med mål om å oppnå nesten nullenergibygg.

– I tillegg til solcellene får skolen 20 energibrønner i grunnen. Disse vil gi både kjøling om sommeren, og varme til varmepumpeanlegget som varmer opp skolen om vinteren, sier teknisk delprosjektleder Magnhild Kallhovd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse