loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ULLERSMO: En modul heises på plass ved Ullersmo fengsel. (Foto: Statsbygg)

Sparer millioner med modulfengsler

/ 2016-09-30 08:50:42

Statsbygg skal bygge nye fengselsavdelinger på Ullersmo i Akershus og Eidsberg i Østfold ved hjelp av moduler. Modulfengslene kan spare staten 80 millioner.

Å bygge med moduler sparer både tid og penger, noe som er en stor fordel når man skal fornye norske fengsler, som har få plasser og dårlig standard.

– Dette er helt vanlige fengselsceller, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg, i en pressemelding.  – Den store forskjellen er at cellene produseres inne på en fabrikk i stedet for ute på byggeplassen. Dette gjør at vi kan forkorte byggeprosessen med opp til et halvt år, i tillegg til å spare mellom 60-80 millioner kroner for begge fengslene til sammen.

Metoden

Byggemetoden går ut på å bygge standardiserte moduler, som kommer ferdige til byggeplassen. I dette tilfellet består en modul av en ferdig fengselscelle med sove- og oppholdsrom og bad med dusj, servant og toalett.

På Ullersmo er man allerede i full gang med å plassere modulene.

– Første spadetak var i mai, og allerede om seks måneder skal 16 000 kvadratmeter bygg være klar til overtakelse av Kriminalomsorgen, sier Nikolaisen, og påpeker at det er mange fordeler med å bygge på denne måten:

Lavere kostnad og raskere levering enn tradisjonelle fengselsbygg

Modulbyggene er permanente bygg, ikke midlertidige

Kortere riggetid gir reduserte kostnader

Byggene blir svært miljøvennlige, og holder såkalt passivhus-standard

Modulene utgjør ca 60% av det totale byggeprosjektet. Resten av prosjektet bygges på vanlig måte.

Går foran

Fengslene Ullersmo og Eidsberg er de første fengslene i Norge til å ta i bruk denne byggemetoden. Statsbygg har i samarbeid med Kriminalomsorgen utarbeidet et standardiseringsprosjekt for fengselsbygging, der målet har vært å redusere tiden det tar å planlegge hva et fengsel skal inneholde.

Det vil si at fremtidig bygging av fengsler sannsynligvis holder seg innenfor samme tidsramme som pilotprosjektene på Eidsberg og Ullersmo. Standardiseringsprosjektet er et konsept som er initiert av Kriminalomsorgsdirektoratet, som Statsbygg skal følge også i fremtidige utvidelser og nybygg i fengselssektoren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse