loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
EN ANNEN TID: Huset er bygget for en annen tid og tungt å drifte, forklarer Freddy Olsen. Samtidig er fordums storhet godt synlig.
EN ANNEN TID: Huset er bygget for en annen tid og tungt å drifte, forklarer Freddy Olsen. Samtidig er fordums storhet godt synlig.

– Du vet aldri hva som går i stykker

Georg Mathisen / 2017-05-26 09:33:14

Arbeidsmiljøet er godt, bygget er flott – men det er så slitt at det er tungt å drifte. – Vi må være veldig tett på hele tiden, sier Nationaltheatrets driftssjef Freddy Olsen.

Bygningen faller fra hverandre, forteller store medieoppslag. En balkong er kasset inn, en vegg er sikret med presenning og stillas, skuespillerne er redde for å få lyskastere i hodet. Foreløpig er det uvisst hvor mange hundre millioner kroner det vil koste å bringe Nationaltheatret tilbake i skikkelig stand og når det eventuelt kan skje.

Godt miljø

I mellomtiden holder driftssjef Freddy Olsen hjulene i gang. Han har det veldig bra på jobb, bedyrer han.

– Det er veldig godt miljø her, folk er blide. Det som gjør det ålreit å jobbe her, er at alle er så hyggelige og greie. Innimellom er det klart det er litt premierenerver og «støpestemning» – slik som det var når du skulle støpe og det skulle gå fort mens du tømte bilen. Slik må det være, mener Olsen.

Tung drift

Det er tungt å drifte et bygg i forfall etter mange tiår med for lite penger til å vedlikeholde og ruste opp. Mens han venter på oppussingsprosjektet som har vært på gang i mange år uten å bli noe av ennå, så er det mye han ikke kan gjøre.

– Vi ivaretar liv og helse, lover og forskrifter. Men du ser på slitasjen og på det antikvariske at det er veldig tungt å drifte. Vi har gode internkontrollrutiner, og det er viktig å følge opp ordentlig, men det blir på et minimalt nivå, konstaterer driftssjefen.

FORFALL: Mange synlige eksempler på at det ikke står så bra til på Nationaltheatret. Bare for å restaurere én stol, for eksempel, kan regningen fort bli 50.000 til 100.000 kroner.FORFALL: Mange synlige eksempler på at det ikke står så bra til på Nationaltheatret. Bare for å restaurere én stol, for eksempel, kan regningen fort bli 50.000 til 100.000 kroner.

Han har med seg tre mann på avdelingen sin. Her er det ikke gjennomtrekk – trivselen er stor, og folk blir lenge. De tre går skift fra tidlig morgen til etter siste forestilling. Med drift fra 7 til 23 er det klart at slitasjen er stor.

Tett oppfølging

I tillegg til selve teaterbygget midt i Oslo sentrum har de ansvaret for 7000 kvadratmeter med verksteder på Brobekk og Torshovteatret, som også er gammelt og tungt å drifte.

– Vi har SD-anlegg så vi får styrt det meste, men vi må se etter hele tiden, og alt blir verre, sier Freddy Olsen. Han innrømmer at han er frustrert innimellom, men at han foreløpig har klart å holde seg innenfor det forsvarlige.

– Det er som en gammel bil: Du vet aldri hva som går i stykker, konstaterer han.

SLÅR SPREKKER: Tidens tann tærer på det gamle teatret.SLÅR SPREKKER: Tidens tann tærer på det gamle teatret.

Stille for prøver

Olsen forteller om en direktør som er veldig støttende og en prosjektleder som arbeider godt med rehabiliteringsplanene.

– Teater er primærvirksomheten her, men for å levere kvalitet og suksess på scenen, må alt det andre fungere, også, sier han.

Virksomheten gjør også at det må være stille i huset fra 10-11-tiden om formiddagen. Da er det prøver. Alt som bråker, må være unnagjort før den tid. Dermed er det også mye som skjer om sommeren når teatret er stengt.

– Den kunstneriske siden er helt suverene på det området. Det er ikke noe problem å takle: Det er kjempehyggelige folk som har stor forståelse for hva du driver med, sier Freddy Olsen.

Rehab til 1,9 milliarder

I april offentliggjorde kulturministeren at regjeringen har valgt løsning for rehabilitering av Nationaltheatret. Regjeringen går inn for det såkalte «alternativ A» fra KS1-prosessen. Det er et alternativ som prioriterer nødvendig rehabilitering av bygningen og omfattende oppgradering av hovedscenen. Det er antatt at prosjektet vil koste 1,9 milliarder kroner.

Neste fase i prosjektet er allerede satt i gang. Det er en avklaringsfase hvor man går videre med alternativet som er valgt. Det er bevilget midler til denne fasen i årets statsbudsjett.

Fakta om Nationaltheatret

  • Nationaltheatret åpnet fredag 1. september i 1899 i huset som arkitekt Henrik Bull hadde tegnet. Det ble bygd og drevet for private midler, og fikk første gang statstilskudd i 1928.
  • Hovedscenen ble satt i brann under en sabotasjeaksjon i 1943. Brannen førte ikke til store skader, men en brann i 1980 fikk større konsekvenser.
  • I løpet av et år trekker Nationaltheatret et publikum på drøye 250.000 mennesker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse