loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
RUNDT I OL-RING: Fire ventilasjonsanlegg – to i hver ende – er koblet til en ringledning som går rundt hele hallen, forklarer avdelingsleder Roar Olsen I Håkons Hall.
RUNDT I OL-RING: Fire ventilasjonsanlegg – to i hver ende – er koblet til en ringledning som går rundt hele hallen, forklarer avdelingsleder Roar Olsen i Håkons Hall.

Holder Håkons Hall i OL-form

Georg Mathisen / 2018-02-20 10:43:06

24 år etter Lillehammer-OL kommer fremdeles mulige arrangører for å se anleggene. – Vi vedlikeholder i stedet for å bygge nytt, sier Roar Olsen i Håkons Hall.

Mens det er fullt kjør i OL-anleggene i Pyeongchang, så er det sannelig ikke stille på Lillehammer, heller.

Neste år er det 25 år siden de olympiske lekene ble arrangert i Norge, men anleggene lever i beste velgående.

Kommer for å lære

– Vi får veldig ofte besøk av kommende OL-arrangører og søkere. Vi er blant de stedene som blir besøkt, forteller avdelingsleder Roar Olsen.

Avdelingslederen i Håkons Hall har med seg seks mann for å drifte hallen som har huset OL-finalen i ishockey og VM-finaler i både hockey og håndball.

Men det er lenge mellom hver gang det er store idrettsarrangement i hallen nå.

– Vi hadde ishockeykamp i fjor høst, med fullt hus på lokaloppgjør mellom Lillehammer og Storhamar, men vi har ikke hatt is sammenhengende siden VM i 1999. Vi har hatt filminnspilling på is – «Kong Curling» – men ikke hockey igjen før den lokale klassikeren nå i 2017. Kommunen har fire andre ishockey- og curlingbaner, peker Olsen på.

Trening er det derimot hver eneste dag. Håkons Hall er åpen 90 timer i uken.

Her er det treningssenter som er åpent for alle, og her driver Norsk Toppidrettsgymnas basistrening. Idrettsmedisin, fysioterapi og cateringselskap er det også plass til i lokalene. Ved siden av hallen ligger Idrettens Hus, som åpnet i fjor høst.

– Vi i Olympiaparken har driftsansvaret der, også, forteller Roar Olsen.

Må snu seg fort

Når vi besøker Olsen i Håkons Hall, er hallen full av byggebransjefolk. Gausdal Landhandleri har messe og 80-årsjubileum.

– Vi har litt tilskudd for å tilrettelegge for idretten, men vi prøver å redusere tilskuddsbehovet med å drive slik kommersiell virksomhet. Det spesielle med driften er den planleggingen og balansegangen mellom brukerne. Idretten må ut når vi har en messe. Da må vi prøve å snu fortest mulig sånn at det blir færrest mulig avbrekksdager for idretten, sier han.

Mobilt gulv

– Temperaturen ligger gjerne på 16–17 grader til idrettsdrift, så skal det ofte være 20 grader til annen virksomhet. Så har vi liggende et mobilt gulv til idretten som vi tar av til de fleste andre arrangementene. Når en dugnadsgjeng på ti mann driver i tre timer, er gulvet borte.

Gulvet består av lemmer på to ganger én meter som settes sammen med fjær og not. Så kan det legges punktelastisk gulv oppå tregulvet igjen, for eksempel når det skal spilles håndball. I vår skal parkettgulvet byttes ut, og avdelingslederen er spent på anbudene som kommer inn.

Sju ventilasjonsanlegg

Temperatur og inneklima er ikke den store utfordringen i Håkons Hall. Når anleggene er dimensjonert for en OL-finale i ishockey, så takler de det meste av det som ellers skjer i hallen.

– Vi har sju ventilasjonsanlegg. Tre middels store til kjøkken og kontor, og så har vi fire anlegg på en ringledning som går rundt hele hallen. Det er beregnet på 10.000 tilskuere. Det blir bare én grads forskjell i temperaturen selv om det er 40 meter oppunder taket, og det går også fint å ha 18 grader på tribunen selv om det er is og hockey, fastslår Roar Olsen.

I dag er elkjelen byttet ut med fjernvarme. Eidsiva Bioeneergi, som leverer varmen, har nok backup til at hallen ikke trenger noe eget.

– Det var på prat om vi skulle bore etter jordvarme, men da resten av de offentlige byggene i byen fikk fjernvarme, valgte vi det samme. Så er vi og Kristins Hall, som ligger rett ved siden av, backup for hverandre. Det aktuelt å bruke anlegget som lager is, som varmepumpe, men de planene ble skrinlagt. Dette anlegget er best på å lage is, sier Olsen.

Ikke gammeldags

Selv om alt er bygd til 1994, holder det godt stand. Belysningen blir nok byttet ut med LED med tiden. Men den neste store påkostningen nå blir taket. Sarnafil-taket har en anslått levetid på 25 år. Nytt tak er lagt inn i de offentlige planene.

– Etter OL var det igjen 450 millioner kroner i etterbruksfond. For vår del skulle det vare i vel 20 år. Det er litt spesielt at en så liten kommune som Lillehammer har så store idrettsanlegg. Men her er det vilje til å vedlikeholde. Dette skal være Nord-Europas ledende vintersportsregion, og det ser kommunen verdien av, mener Roar Olsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse