loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
UT MED FUKTEN: Stadig flere byggherrer velger avfuktere til byggtørking. Her fra Elvebredden i Åsane, utenfor Bergen. (Foto: F-Tech)
UT MED FUKTEN: Stadig flere byggherrer velger avfuktere til byggtørking. Her fra Elvebredden i Åsane, utenfor Bergen. (Foto: F-Tech)

Leier ut fossilfri byggtørking

/ 2018-05-14 08:57:44

Avfuktere sparer mye energi og utslipp når bygget skal tørkes. F-Tech etablerer eget utleieselskap for å hjelpe byggebransjen til å bli fossilfri.

Flere offentlige byggherrer krever allerede fossilfrie byggeplasser, og en rekke aktører har forpliktet seg gjennom Eiendomsbransjens veikart mot 2050. Samtidig lever fossil-løsninger i beste velgående.

– Vi ser at mange fortsatt bruker gamlemåten og varmer med diesel eller gass. Det er lite kompatibelt med utslippsfri byggeplass, det sløser enormt med energi og det er helt tilfeldig hva resultatet blir, sier Odd Olav Fosso, salgs- og prosjektingeniør i F-Tech.

Slik byggtørking er prisgitt fuktigheten i lufta som trekkes inn i bygget.

Vil leie ut landet over

1. april ble F-Tech Utleie etablert for å gjøre overgangen til utslippsfri byggeplass lettere.

– Vi har tenkt på det ganske lenge, for vi får stadig spørsmål om hjelp til å leie avfukter, forteller Fosso.

De fleste utleiefirmaer i byggebransjen har lite avfukterutstyr, så tanken er å leie ut større avfuktere til dem. F-Tech Utleie bygger opp en maskinpark som vil dekke hele spekteret av avfuktere.

– For små maskiner rigger vi oss til med standardstørrelser. Vi har egne transportbokser med alt som trengs av utstyr, også til å logge fuktighet for å dokumentere at et bygg er tørt, forklarer Fosso.

Målet er kort og godt å dekke hele landet.

– Vi starter med to mann i Bergen for å teste dette lokalt. På Østlandet er vi i gang, og vi jobber med tilbud både i Bodø og Tromsø. Vi ser at behovet er der, fastslår Fosso.

Sparer plass – og mye gass

Avfuktere fra F-Tech sørget for byggtørking i prosjektet Portalen i Bergen, hvor boligbyggelaget BOB BBL bygger hundre leiligheter rett ved sjøen i Damsgårdsundet. Ideen kom fra ventilasjonsentreprenøren i prosjektet, VVT AS.

– Vi så at det var rimeligere og mer hensiktsmessig å teste et sånt anlegg, forteller prosjektleder Vidar Korneliussen i Strand AS, som har hatt byggeledelsen i prosjektet.

Han hadde erfaring fra et tilsvarende prosjekt friskt i minne.

– Det er helt vanvittig hvor mye gass vi brukte der, sier Korneliussen.

I Portalen var det heller ikke plass til et tradisjonelt anlegg med propan.

– Avfukter er plassbesparende. Vi hadde to aggregater på taket som tar opp plass vi ikke kunne brukt til andre ting, poengterer Korneliussen.

– Har fungert veldig greit

Strand leide F-Tech-avfuktere via VVT. Slike rotoravfuktere har store overflater med silicagel som fanger fuktigheten fra lufta i bygget. Så sendes tørket luft tilbake ut i bygget, vanligvis via avkastkanaler.

De eneste utfordringene ved Portalen var å få bygget varmt nok, men det ble løst med små tiltak som plastduker og avsperring.

– Det var ingen stor sak, så dette har egentlig fungert veldig greit, oppsummerer Korneliussen.

Også byggherre BOB tror det kan bli avfukter til byggtørking i flere prosjekter. BOB har bestemt seg for å Breaam-sertifisere alle nybygg med Very Good-nivå.

Ett svar til “Leier ut fossilfri byggtørking”

  1. Agnar Mikalsen sier:

    Jeg regner da med at dette nå drives på strøm.
    Økt strøbruk i norge bidrar til en enda mer skitten strømmiks og etterhvert økte strømpriser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse