loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Vinduer og fasader vaskes enkelt og effektivt med industriklatrere. Dario, Robert og Marco rengjør over tusen kvadratmeter fasade per dag. (Foto: NEAS)

– Spiller ingen rolle hvor høyt det er

/ 2016-05-20 10:34:25

Eksos og annen forurensning gjør at byens fasader er klar for en overhaling når våren kommer. Med industriklatrere sørger NEAS for at vinduer og fasader vaskes enkelt og effektivt.

NEAS har 25 års erfaring med vedlikehold av fasader. Med lift, vaskeheis og klatrere på laget er de godt rustet for å rengjøre skitne fasader.

Arbeider i høyden

En av dem som arbeider i høyden ved hjelp av klatring er Dario Botica. Han utfører jobben ved hjelp av et tau.

– Vi er profesjonelle klatrere, såkalte industriklatrere eller tilkomstteknikere. Noen ganger kommer vi ikke til med lift. Det kan være ting som trikkestrøm eller utilgjengelige bakgårder o.l. som gjør at det vanskelig eller rett og slett umulig å utføre uten bruk av klatring, sier Botica, i en pressemelding.

Sammen med kollegaene Marco og Robert har han ansvaret for fasadevask på en rekke bygg i Oslo sentrum, og de tre industriklatrerne rengjør over tusen kvadratmeter per dag. Vår og sommer er høysesong for vask av fasader.

– Det er en stor fordel at vi kan jobbe på samme måte og med samme teknikk uansett høyde. Det spiller ingen rolle for oss om det er snakk om ti eller hundre meter over bakken. Det er en spennende jobb med mye fin utsikt, ler Botica.

Ulike klatreoppdrag

Botica kan fortelle at NEAS også får andre typer oppdrag hvor de må klatre; fra montering av reklameskilt til snøfjerning. Utstyret består stort sett av industritau og karabiner, og tar liten plass.

– Siden utstyret vi bruker får plass i en bil, kan vi enkelt og raskt komme oss fra sted til sted, og på den måten kan vi rykke ut på kort varsel.

Han understreker at sikkerhet er det aller viktigste i jobben.

– Vi er alle sertifiserte og kurset av IRATA (Industrial Rope Access Trade Association) – verdens største sertifiseringsorgan. Vi har over ti års arbeidserfaring, og passer bestandig på hverandre. Sikkerheten er alltid første prioritet.

Og kvaliteten på utstyret må være god.

– Vi kjøper selvsagt aldri brukt utstyr. Vi er også meget nøye med å inspisere utstyr og bytter ut utstyr jevnlig. Mister man for eksempel en karabiner på et betonggulv, kan den få usynlige sprekker i seg som gjør at det ikke er trygt å bruke den på nytt. Vi tar ingen sjanser, avslutter Botica.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse