loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Operaen i Oslo er en av bygningene det forskes på i forskningsprosjektet NANO Cathedral, som skal gi ny kunnskap og nye metoder for vedlikehold av bygninger som benytter spesielle bygningsmaterialer. På bildet: Anna Luib og Max Rahrig fra Universitetet i Bamberg. (Foto: Statsbygg)

Slik skal Operataket vedlikeholdes

/ 2016-04-19 07:00:14

Operataket blir nå skannet og 3D fotografert av forskere. Hensikten er å finne ut hvordan man på best mulig måte bevarer marmoren de neste 100 årene.

Dette arbeidet er en del av EU-prosjektet NANO Cathedral, som skal utvikle materialer, teknologier og prosedyrer for bevaring av stein i gamle katedraler og andre monumentale bygninger.

Operaen i Oslo er den eneste moderne bygningen i prosjektet. De andre bygningene er Duomo de Pisa i Italia, Kölnerdomen i Tyskland, Sint Baafs Katedral i Belgia, Stefandomen i Østerrike og Katedral de Sta. Maria i Spania.

– Det som skjer her er en del av et treårig EU-prosjekt, forteller Statsbyggs prosjektleder Resty Garcia, i en pressemelding. Hans oppdrag er å finne nye, gode løsninger for å holde marmoren hvit og ren, og å unngå misfarging i framtiden.

Tar bilder om kvelden

Garcia og tre tyske forskere har koblet opp avansert kamera- og skannerutstyr. De venter bare på at sola skal gå ned bak Norges mest populære tak.

– Vi skal ta bilder av operataket flere ganger de neste tre årene. På dagtid varierer farger og lys, så derfor gjør vi jobben om kvelden. Da sikrer vi at bildene tas under samme forhold, sier Max Rahrig, forsker ved Universitetet i Bamberg i Tyskland.

– Bildene skal dokumentere hvordan steinen påvirkes av både vær, forurensing og rengjøring, sier Garcia i Statsbygg.

Nye metoder

Senere skal operataket pensles med forskjellige renholds- og impregneringsprodukter. Deretter blir det en ny runde med 3D-skanning- og fotografering for å se hvordan marmoren reagerer.

Det vil gi ny kunnskap og nye metoder for vedlikehold av bygninger som benytter spesielle bygningsmaterialer – som marmor.

– Operaen er fredet og er et viktig kulturhistorisk bygg. Nå skal vi finne ut av hvordan Operaen skal tas vare på de neste 100 årene, sier Garcia.

Magisk stemning på taket

Teppet har gått ned for siste forestilling ved Den Norske Opera & Ballett, strømmen av turister på taket har stilnet og sola har gått ned. Det betyr at det tyske forskerteamet får begynt sitt arbeid med å ta bilder av den velkjente Carrara-marmoren.

– Det er en magisk stemning med stjerner, et lyssatt operatak og utsikten til fjorden, sier Rahrig, som ser fram til å komme tilbake om noen måneder for en ny runde med fotografering og skanning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse